Inschrijven voor de cursus Goden & Mensen: over de literatuur van de oudheid, die plaats zal hebben in jan.-maart 2018, kunt u zich nog tot 30 november. De cursus is bedoeld voor ouders, collega’s en andere belangstellenden. 

Waarom zat uw kind ook weer op het gymnasium...? Grieks en Latijn leer je om direct contact te maken met de literatuur van de oudheid. Maar veel van die literatuur is gelukkig ook in het Nederlands te genieten. Schitterende vertalingen verschenen er de afgelopen jaren, van de Ilias en de Odyssee bijvoorbeeld, van de Satyrica van Petronius, van de gedichten van Catullus en van de Metamorfosen van Ovidius. Boeken die niet alleen van zichzelf veel te bieden hebben, maar ook toegang geven tot een groot deel van de latere  Europese cultuurgeschiedenis.

 

In de cursus Goden en mensen bespreken we hoe deze boeken verband houden met de Griekse / Romeinse mythologie, geschiedenis en godsdienst; we onderzoeken hun literaire thematiek en techniek; en we bekijken, aan de hand van concrete voorbeelden, hoe deze boeken de kunst en literatuur van de Renaissance tot heden beïnvloedden. De cursus is bedoeld voor ouders van Murmelliusleerlingen én andere belangstellenden die nieuwsgierig zijn naar de literatuur van de oudheid. Voorkennis is niet vereist, slechts de bereidheid om voorafgaand aan de bijeenkomsten de te bespreken boeken (of een selectie daaruit) in een Nederlandse, of desgewenst een anderstalige, vertaling door te nemen.

 

Hier vindt u een voorlopig programma. Deelnemers aan de cursus van voorgaande jaren worden van harte uitgenodigd om opnieuw mee te doen: Goden en Mensen wordt aangeboden als een driejarige cyclus, waarin telkens nieuwe teksten centraal staan. Bij voldoende belangstelling voorziet de cursus dit jaar - daar het de bekroning van de eerste cyclus betreft - in een facultatieve excursie van enkele dagen naar Italië (Rome, Florence of Napels [n.a.t.k. en onder voorbehoud]).

De cursus zal gegeven worden in de periode januari - maart 2018. De bijeenkomsten zijn steeds op woensdagavond van 19:30-21:30, en hebben plaats in de krochten van het Murmellius gymnasium. De kosten van de cursus (met uitsluiting van de excursie) bedragen EUR 160. De voor de cursus te lezen boeken schaft u zelf aan of leent u uit de bibliotheek.

Aanmelden kunt u zich door uiterlijk 30 november 2017 een e-mailbericht te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . U ontvangt vervolgens een betaalinstructie en een uitgebreide cursusbeschrijving, inclusief een lijst met aanbevolen vertalingen.

clear