Afgelopen donderdag, 9 november, kon het op het Murmellius niemand ontgaan: het was de Dag van de Franse taal, ofwel Journée de la langue française.

Reeds van buiten was het middels de Franse vlag naast de Nederlandse vlag en heel grote letters BIENVENUE zichtbaar dat er binnen iets bijzonders gaande was.

In de weken voorafgaand aan deze dag, hebben diverse klassen uit de onderbouw hun best gedaan voor het klassenconcours 'Le français dans la rue'. Per klas werd getracht zoveel mogelijk selfies te maken op straat, met daarin zichtbaar een Frans woord. Op de dag van de Franse taal werd duidelijk dat klas 1C het concours glansrijk had gewonnen. Met maar liefst 64 foto's bleek dat het Frans over al om ons heen is! Zij wonnen un petit déjeuner français, met un croissant, de la confiture et du jus d'orange.

Donderdag kon ieder die dat wilde zichzelf in de hal als Fransman of Française fotograferen. Met behulp van een gestreept shirtje, een baret, een snor en een stokbrood onder de arm, kropen diverse leerlingen en docenten achter een heuse lijst. De mooiste foto's plaatste Coen op het digitale roosterbord.

Door de hele school heen hingen Franse woorden, zodat iedereen ook en passant nog even leerde dat gym in het Frans éducation physique wordt genoemd en dat een ascenseur een lift is.

Voor de gelegenheid verfranste de kantine (la cantine) die dag het menu. Er ontstond een ware run op de flesjes orangina en de macarons. Ook de baguettes brie, de croissants en de petits pains au chocolat gingen als warme broodjes over de toonbank. Dit alles vergezeld van de favoriete Franse muziek van leerlingen, die ze eerder tijdens de Franse les hadden doorgegeven.

Klassen 1B, 1C, 2D, 2F, 3C en 3D bezochten boulangerie-pâtisserie A.C. de Boer. Deze bakkerij heeft sinds 3 jaar een Franse eigenaar, monsieur Doche. Hij vertelde, deels in het Frans, deels in het Nederlands, over zijn passie voor het vak en de kunst van het genieten van eten. Als voorbereiding op dit bezoek hadden leerlingen thuis en in de Franse les vragen voorbereid die ze monsieur Doche konden stellen. Uiteindelijk heeft hij aan allen uitgelegd hoe je de beste Franse croissant bereidt. Leerlingen konden assisteren in het proces hiervan. Na afloop van het bezoek, verliet iedere leerling met een overheerlijke échte Franse croissant de boulangerie-pâtisserie. Als afscheidsmededeling meldde monsieur Doche dat deze croissant en de andere Franse viennoiseries voor alle leerlingen van het Murmellius, op vertoon van de Murmelliuspas, voortaan €1 kosten!

 

clear