Beroepenontbijt

Dat er meer beroepen zijn dan architect, marinier en huisarts weten de leerlingen van het Murmellius Gymnasium sinds deze week ook. Voor de derde klas werd een beroepenontbijt georganiseerd. Daar konden de leerlingen in drie rondes van een kwartier kennis maken met uiteenlopende beroepen als een projectmanager, een medewerker van de crisisdienst, een dominee en zelfs een heuse computerfluisteraar.

Meer dan dertig ouders kwamen om kwart over 8 in de ochtend een ontbijt ophalen om vervolgens in een lokaal met maximaal vier leerlingen te gaan speeddaten. De ouder vertelde kort iets over zijn of haar beroep, waarna de leerlingen vragen konden stellen. Die hadden ze in een mentorles voorbereid. Eerst wat onwennig, maar later vrijuit werd geïnformeerd naar de inhoud van het werk en het aantal vakantiedagen. ‘Negen weken vakantie per jaar, echt waar?’ Dat klonk aantrekkelijk.

Waarom is dit ontbijt georganiseerd? “Dit schooljaar kiezen de leerlingen uit de derde klas een voorlopig profiel waarin ze eindexamen gaan doen”, vertelt mentor Roy van Sluis. “Voor veel leerlingen komt dit belangrijke keuzemoment nog erg vroeg. Aan het begin van het derde schooljaar heeft de meerderheid nog nauwelijks over een beroepskeuze nagedacht. Dat is ook niet verwonderlijk, aangezien deze leeftijdsgroep het in het algemeen lastig vindt om het geheel te overzien.”

Met de opzet van het beroepenontbijt worden leerlingen aangespoord om actief na te denken over de aspecten die hen gelukkig maken. Daarnaast is het een groot voordeel dat ze met drie verschillende sessies gedwongen worden om voorbij de traditioneel populaire beroepen te kijken. Een enkele leerling verscheen bij een sessie (per ongeluk) recht tegenover zijn moeder, maar de meeste leerlingen zijn in aanraking gekomen met beroepen waarvan ze anders lastig een goed beeld hadden kunnen vormen.

Stuurt het beroepenontbijt ook daadwerkelijk alle leerlingen naar een specifieke beroepskeuze? Van Sluis: “Nee, wat dat betreft sluit ik mij volledig aan bij de boodschap van RIVM-directeur en oud-Murmelliaan Jaap van Dissel, die recentelijk een interview gaf in de schoolkrant. Hij gaf met betrekking tot zijn eigen loopbaan toe dat het vooral de toevalligheden zijn die bepaalden waar hij uiteindelijk terecht is gekomen. Maar het beroepenontbijt is een goede start van alle keuzes die de leerlingen de komende jaren nog moeten maken.”

Media
  • IMG_20201008_083610
  • IMG_20201008_083819_1
  • IMG_20201008_091151