Vacatures

 

 

Donderdag 28 februari 2019 - 20.00 uur

Voorlichtingsavond voor ouders

 

Maandag 11 maart t/m vrijdag 15 maart 2019
Aanmeldingsweek

 

 

 
 
 
 
 

De 16e nationale eindronde van de European Union Science Olympiad (EUSO) werd op 26 en 27 januari gehouden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Het was een spannende tweedaagse, waarbij uiteindelijk het gemengd scholenteam van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven, CSG Het Streek in Ede en het Bernardinuscollege in Heerlen won. Het gemengd scholenteam van het Mencia de Mendoza Lyceum in Breda en het Stedelijk Gymnasium Haarlem kwam als tweede uit de bus. Het team van het Murmellius Gymnasium in Alkmaar werd derde.

Karakteristiek bij deze eindronde was dat de leerlingen (in groepjes van drie) alle opdrachten voor de twee toetsdagen meteen bij aanvang kregen en dat ze zelf een goede planning en taakverdeling moesten maken. Zo moest bijvoorbeeld bij een van de onderdelen een stof gesynthetiseerd worden die nog 12 uur moest drogen, voordat er verder mee gegaan kon worden. Het was dus essentieel dat dit onderdeel op vrijdag helemaal afgerond werd en de stof 's nachts kon drogen, zodat zaterdagochtend direct hiermee verder gegaan kon worden.

Naast kennis en vaardigheden, bleken samenwerken en regelmatig afstemmen met elkaar deze keer extra belangrijk om door te dringen tot de top drie.

De regionale voorrondes werden gehouden op Universiteit Leiden (UL), Universiteit Maastricht (UU), Universiteit Twente (UT), Universiteit Utrecht (UU), Wageningen Universiteit (WU), Radboud Universiteit (RU)) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Dit jaar deden aan deze regionale voorrondes circa 150 havo- en vwo-teams mee en de beste tien teams daarvan mochten meedoen aan de nationale eindronde aan de Radboud Universiteit.

 

Professor Bas van de Meerakker, directeur van het Pre-University College of Science van de Radboud Universiteit en Emiel de Kleijn, olympiadencoördinator bij SLO reikten de prijzen uit. Ze feliciteerden de finalisten en benadrukten dat alle 30 deelnemers winnaars zijn, omdat ze al een regionale voorronde gewonnen hebben. Zij wensten de jonge wetenschappers veel succes toe bij hun vervolgstudie en gaven de toppers mee serieus te overwegen een carrière in de natuurwetenschappen of techniek te kiezen, want Nederland heeft behoefte aan goed opgeleide en talenteerde bèta’s.

De twee winnende teams vertegenwoordigen Nederland op de 16e internationale EUSO, die gehouden wordt van 28 april tot en met 5 mei in Ljubljana (Slovenië). Vrijwel alle EU-landen nemen daaraan deel.

 

Jaarlijkse olympiade

De EUSO vindt jaarlijks plaats en is bedoeld om leerlingen te enthousiasmeren voor science & technologie en hen uit te dagen en de kans te geven te excelleren. Deelnemers zijn bij de start van de wedstrijd 16 jaar of jonger en voeren in teams van drie personen interessant wetenschappelijk onderzoek uit op het gebied van natuurkunde, scheikunde en biologie. Naast kennis en praktische vaardigheden zijn plannen, samenwerken en verdelen van taken belangrijke aspecten bij deze teamwedstrijd.

 

De onderzoeksopdrachten

De leerlingen deden onderzoek aan vitamine B12. Vitamine B12 is ontdekt in 1948 en ondanks dat de structuur ervan al is opgelost in 1956, is de precieze werking nog niet geheel opgehelderd. Aan de hand van een modelsysteem maakten en analyseerden de leerlingen zelf een vergelijkbare stof, waarbij het metaal cobalt een belangrijke rol speelt.

Verder bekeken de leerlingen rode uien en waterpest en gingen ze na hoe het zoutgehalte het floreren van deze planten beïnvloedt en wat te veel zout met de plantencellen doet.

Bij een derde onderdeel bepaalden de leerlingen het vermogen en de elektrische weerstand van een waterkoker, rekening houdend met de energie die door afkoeling verloren gaat aan de omgeving. Ze kregen daarvoor geen 'kant-en-klare' procedure aangereikt, maar moesten zelf een plan bedenken.

De leerlingen hebben met enthousiasme aan de opdrachten gewerkt, waarbij hun gezamenlijke kennis, vaardigheden en creativiteit ten volle werden benut.

 

De regionale voorrondes werden dit schooljaar gehouden aan de Universiteit Leiden, Universiteit Maastricht, Universiteit Twente, Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit, Radboud Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Er deden circa 150 havo- en vwo-teams mee en de beste tien teams kregen een plek in de nationale eindronde.

 

De EUSO is een initiatief van SLO, Radboud Universiteit Nijmegen en Rijksuniversiteit Groningen. Het evenement wordt ondersteund door Wageningen Universiteit, het ministerie van OCW, ASML en de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON).

Uitgeverij Malmberg, Noordhoff Uitgevers, KNCV (Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging), Texas Instruments en Wetenschap in Beeld stellen prijzen beschikbaar.

clear