Romans, gedichten, vertalingen: in de bovenbouw ben je in de les best veel met literatuur bezig. Maar op de Dag van de literatuur gaan we verder!

Schrijf je eigen poëzie, slam je eigen rijmsels of maak alvast een bundel, waarin je al je mooie  gedichten kwijt kunt. Ook krijgen we bezoek van de beroemde schrijver Imme Dros. De eerder aangekondigde Nina Polak is helaas niet in de gelegenheid om te komen.

 

Op donderdag 14 maart organiseren de talensecties en Tekenen van 13:15 tot 15:15 uur voor alle bovenbouwklassen literatuurworkshops.

Er is een verkort lesrooster voor iedereen. Onderbouwleerlingen mogen na het 6e uur naar huis, maar zijn ook van harte welkom!

Deelname voor de bovenbouw is verplicht. Hieronder kun je je eerste en je tweede voorkeur voor een workshop opgeven. Leerlingen worden zoveel als mogelijk ingedeeld bij de workshop van hun voorkeur.

 

Leerlingen konden zich vóór 8 maart voor een activiteit inschrijven.

 

Op dit moment wordt gedacht aan de volgende activiteiten:

 

Frans

Je veux être poète

Een workshop waarbij je met behulp van je zintuigen, een woordenboek en een rijmschema mooie gedichten schrijft, en français!

 

Klassieke Talen

Verhalen/vertalen

Interview met Imme Dros, vertaler van Homeros’ Ilias en Odyssee en schrijver van (kinder)boeken over de Oudheid, de prijsuitreiking van de vertaalwedstrijd en verschillende voordrachten van leerlingen.

 

Nederlands

Een (gast)les over columns en blogs schrijven.

Korte, krachtige teksten die persoonlijk van aard zijn, maar toch een journalistiek of literaire tintje hebben. Ieder woord, iedere komma staat op de juiste plaats en het doel is aanzetten tot denken, een discussie uitlokken of simpelweg vermaken.

 

"Groots en meeslepend wil ik leven"

Twee docenten Nederlands geven een introductieles poëzie en helpen je vervolgens bij het schrijven van je eigen gedicht!

 

Engels

Shakespearean sonnets

Introductie in de sonnetten van Shakespeare, waarna je je eigen ‘Shakespearean sonnet’ gaat schrijven.

 

Interpres

Zit je al jaren te wachten op dat ene bijzondere artikel in de Interpres? Dit is je kans om het zelf te schrijven! Een interview met jouw lievelingsdocent, een rebus, een gedicht, een enquête, een fotoroman of iets anders?

Is de inhoud origineel? Spreekt de bijdrage verschillende leeftijden aan? Ziet het er verzorgd uit? Staan er geen fouten in het Nederlands? Dan ga je je stukje vervolgens presenteren en komt jouw stukje misschien in deInterpres!

 

Duits

Slampoetry

Een gedicht voordragen? Een gedicht slammen! In het Duits.

 

Verhalen van..
Twee uur lang leest docent met mooie zware stem je verhalen voor van een der grootste Duitse schrijvers! Een genot.

 

Tekenen
Boekbinden

Je eigen dichtbundel? Je kunt ook beginnen met de bundel! Twee docenten leren je hoe je je eigen boekjes kunt maken.

 

Kalligraferen

(uit het Grieks: καλός= mooi en γράφειν= schrijven)

 

Schrijven is méér dan alleen een manier om gedachten en ideeën over te brengen.

Kalligrafie is de kunst van het schoonschrift. Het werd door Romeinse slaven beoefend en door middeleeuwse monniken. Gaandeweg ontwikkelde de kalligrafie zich tot een zelfstandige kunstvorm. Gekalligrafeerde spreuken uit de Koran werden en worden verwerkt in mozaieken en tapijten. Kalligrafie wordt nog steeds hoog gewaardeerd in China en Japan.

In deze workshop leer je de basisbeginselen en ga je (je eigen gedicht) kalligraferen.

 

 

 
clear