Wat is het Gymnasium voor een school en wat kun je er leren?
Het Murmellius Gymnasium is het enige zelfstandige gymnasium boven het Noordzeekanaal. Dat wil zeggen dat alle leerlingen bij ons op één niveau les krijgen, namelijk op VWO- niveau.
Naast het gewone vakkenpakket van het VWO krijg je bij ons ook nog Latijn en Grieks.
Je leert de taal van de Romeinen en de Grieken, je leert over hun geschiedenis en hun cultuur. En je gaat je realiseren hoe groot de invloed van de Klassieke talen en cultuur in onze tijd nog is.
Bij het leren van moderne vreemde talen heb je een grote voorsprong als je Grieks en Latijn kent.

Is het Murmellius een grote school?
Het Murmellius Gymnasium is vast en zeker groter dan je basisschool. Maar voor een middelbare school zijn we tamelijk klein. Er zitten ongeveer 860 leerlingen bij ons op school. Je kent al snel de leerlingen uit je eigen klas, maar ook veel oudere leerlingen.
Ongeveer 35% van de leerlingen komt uit Alkmaar, de rest uit de omgeving. Leerlingen komen overal vandaan, sommigen wel uit Den Helder of Uitgeest.

Waar vind ik het Murmellius?
Het Murmellius ligt op een afstand van 5 minuten lopen van het station. Als je de andere kant oploopt, ben je ook in 5 minuten in de stad.
Het adres is: Bergerhout 1, 1815 DA, Alkmaar.
 
Wat vinden wij belangrijk op het Murmellius?
Wij vinden heel veel dingen belangrijk, maar de twee dingen die wij het allerbelangrijkst vinden willen we hier graag vermelden.

  1. Wij willen dat iedereen bij ons heel veel kan leren.
  2. Wij willen dat iedereen zich bij ons op school prettig en veilig kan voelen, dat iedereen zich zelf kan zijn.


Hoe is de begeleiding van de leerlingen georganiseerd?
Elke klas heeft een eigen mentor. Je mentor houdt je resultaten in de gaten, maar is er ook als het een keer niet zo goed met je gaat.
Hij of zij is dus de belangrijkste contactpersoon voor jou als leerling en voor je ouders. De mentor geeft ook de mentorles. In deze les leer je o.a. hoe je moet omgaan met huiswerk en hoe je je werk kunt plannen. Op de ouderpagina kun je meer lezen over de begeleiding.

Welke buitenschoolse activiteiten zijn er?

  • Aan het begin van het jaar leren de leerlingen van klas 1 elkaar en de stad kennen tijdens de eerste klas dag.
  • De leerlingenvereniging ‘Autoi Esmen’ organiseert elk schooljaar een aantal feesten. Voor de eerste klassen zijn er ook aparte feesten.
  • Verder zijn er in de loop van het jaar excursies naar Amsterdam en naar het Archeon.
  • De tweede klassen gaan aan het einde van het schooljaar naar Walibi.
  • De derde klassen hebben een werkweek in Zuid Limburg.
  • In de vierde klas kun je meedoen aan een uitwisseling naar Tata (Hongarije) of Bergama (Turkije). Dit is niet verplicht.
  • De vijfde klas gaat een week naar Rome.


Daarnaast doen we veel aan toneel. We voeren jaarlijks zelf een toneelstuk of musical op en we bezoeken regelmatig voorstellingen.
Ook neemt het Murmellius deel aan de Model United Nations in Den Haag en organiseert het zelf de International Model United Nations of Alkmaar (IMUNA). Op deze congressen bootsen de deelnemers de gang van zaken bij de Verenigde Naties na. Verder zijn er nog andere activiteiten, zoals de Music in, de zangklas en de schaaktoernooien met andere gymnasia.

Wat is nodig voor de toelating tot het Murmellius Gymnasium?
Voor toelating tot het Voortgezet Onderwijs is het advies van de basisschool nodig. Meer informatie staat op de Ouderpagina.

Als je gaat kiezen…
Ga dan vooral veel Open Dagen van verschillende scholen bezoeken. Dan kun je alvast een beetje sfeer proeven en bepalen of die sfeer bij jou past. Want het gaat erom dat jij je lekker voelt op je nieuwe school. En misschien is dat wel bij ons!

 

Voor iedereen is de eerste week op een nieuwe school natuurlijk heel spannend.

En na 10 weken is het alsof je hier altijd op school gezeten hebt. Leerlingen uit 1C hebben voor jullie iets opgeschreven over hun ervaringen

clear