Hierbij nodigen wij u uit voor de lezing Dionysus: vereerd en verguisd op donderdag 9 november 2017.

De lezing wordt gegeven door mevr. R. Hoenderdos, MA en dhr. R. van der Veen, MA.

Van alle goden uit de Oudheid spreekt Dionysus nog wel het meest tot de verbeelding. In deze duolezing staat de portrettering van Dionysus in Athene en Rome centraal. De afkomst van de god, zijn verering in Athene en de tragedie die geheel aan hem is gewijd, de Bacchae, worden voor de pauze besproken. Na de pauze wordt de doorwerking van de Dionysuscultus in het Romeinse Rijk behandeld. Hierin wordt ingegaan op het senaatsbesluit van 186 v.Chr., de Bacchanalia van Livius en de beeldvorming van Dionysus in de Romeinse kunst. Tot slot zal de ambigue relatie tussen de Dionysuscultus en het christendom aan de orde komen.

 

Rosanne Hoenderdos is classica en gespecialiseerd in de doorwerking van Dionysus in de Late Oudheid en het christendom, tevens docent Klassieke Talen aan het Cartesius Lyceum te Amsterdam; Riemer van der Veen is classicus, gespecialiseerd in de Griekse Tragedie, hij is tevens docent Klassieke Talen aan het Jan van Egmondlyceum en co-auteur van de vernieuwende Latijnse leergang Minerva.

 

De lezing begint om 20.00 uur  in de aula van het Murmellius gymnasium.

 

Voor leden van het Nederlands Klassiek Verbond en leerlingen zijn de lezingen gratis toegankelijk; niet-leden betalen 5 euro.

clear