Profielkeuze

Voorlichting profielkeuze
Op woensdag 16 december 2020 was er een voorlichting voor ouders over de profielkeuze en de relatief onbekende vakken Kunst en Filosofie. Deze voorlichting is nu terug te kijken:
- Voorlichting over Kunst beeldende vorming
- Voorlichting over Kunst algemeen (deze twee onderdelen vormen samen één vak)
- Voorlichting over Filosofie
- Voorlichting over de profielkeuze

- Powerpoint  "Tien goede redenen om kunst te kiezen" 
- Powerpoint over kunst
- Powerpoint over filosofie
- Powerpoint over de profielkeuze

Opbouw profielen
In klas 3 en 4 kies je uit vier verschillende profielen:
- Natuur en Techniek (waarin Scheikunde, Natuurkunde en Wiskunde B verplicht zijn)
- Natuur en Gezondheid (waarin Scheikunde en Biologie verplicht zijn)
- Economie en Maatschappij (waarin Economie en Geschiedenis verplicht zijn)
- Cultuur en Maatschappij (waarin Geschiedenis verplicht is)

Eerder werd in klas 3 een stroom gekozen (Natuur of Maatschappij), maar dat is dit jaar voor het eerst niet meer zo. In klas 3 kies je nu direct voor één van de profielen. Het enige verschil tussen klas 3 en 4 is nu nog dat je in klas 3 verplicht een moderne vreemde taal kiest, Frans of Duits. Een jaar later kun je die eventueel alsnog laten vallen.

Elk profiel bestaat uit verplichte vakken, maar ook uit keuzes. Alles bij elkaar bepaalt dat in welke vakken je eindexamen zult doen. Je profielkeuze kan ook consequenties hebben voor je vervolgopleiding, omdat veel opleidingen alleen toegankelijk zijn met een bepaald vakkenpakket.

In de derde klas werk je in dedecaan.net aan opdrachten, die je meer inzicht geven in wat de profielen inhouden en welk profiel bij je past. Ook maak je een test. Als dat niet voldoende is of je wilt in de tweede klas al meer zicht krijgen op de profielen, dan kun je een gratis test maken op https://www.123test.nl/profielkeuzetest-VWO/.

Hoe kies je een profiel?
Voldoe altijd aan de volgende drie regels:
1. Maak een keuze voor een bepaalde richting en maak je er niet druk over als je niet precies weet wat je later wilt gaan studeren (dat is in de derde en vierde klas namelijk heel normaal);
2. Kies waar je denkt voldoendes in te kunnen halen (of kleine onvoldoendes op zijn minst);
3. Als je nog niet goed weet welke richting je uit wilt, kies dan ook strategisch zodat je richtingen open houdt (maar zorg wel voor punt 2).

Meer informatie
Aan leerlingen uit de derde en vierde klas is de volgende informatie uitgedeeld en ook via de website beschikbaar. Hieraan staan regels en deadlines die te maken met de profielkeuze op het Murmellius.
Boekje klas 3
Vakkenschema klas 4
Boekje klas 4
Vakkenschema klas 5 en 6
Studies Nederlandse universiteiten
Studies Nederlandse hogescholen