Op 16 maart werd onze school 115 jaar oud. Met de komst van onze rector zijn we een nieuwe traditie begonnen: wij vieren onze verjaardag!

Vorig jaar was er een Dies Adventus, vanwege dus die nieuwe rector, dit jaar hebben we onze geboortedag in het teken gesteld van de literatuur.

De docenten van de talenvakken en het vak Tekenen hebben tien workshops georganiseerd. Daarbij ging het erom dat de bovenbouwleerlingen nu eens hun eigen schrijfsels konden gaan maken. Er zijn bijvoorbeeld ‘pantuns’ geschreven bij de workshop Je veux être poète (foto 4). Deze Maleisische dichtvorm dwingt via vragen je hoofd los te gooien en op te schrijven wat je denkt. Dat gaat dan opeens heel makkelijk! Vandaar dat de leerlingen na anderhalf uur bijna verbaasd opkeken en zagen dat ze prachtige franse gedichten hadden geschreven!

Ook een Shakespearean sonnet bleek binnen bereik (foto 3). De leerlingen waren na afloop bevlogen.  Niet alleen over hun creatieve proces, maar ook over de rijkdom en de invloed van de taal van deze grootse dichter.

Er werd ook gediscussieerd. Dat wil zeggen eerst flink gelezen en toen met elkaar van gedachten gewisseld. De rector las Bint van F. Bordewijk en sprak daarna met zijn toehoorders over het onderwijs, waarover het boek in eerste instantie gaat, maar ook over Bordewijks achterliggende intentie om te waarschuwen voor het opkomende fascisme.

Dan onze gasten. Voor de workshop columns schrijven mochten wij ontvangen Aukelien Weverling, journalist en schrijver van de romans In alle steden en Het land. Aukelien heeft de leerlingen met accurate voorbeelden veel geleerd over het genre column. Daarbij hebben ze onder meer een column van Rita Verdonk onder het vergrootglas gehouden.

De aula was gereserveerd voor het interview met Imme Dros, schrijver en vertaler van de Ilias en de Odyssee (foto 1). De combinatie van haar leeftijd, eruditie en voorkomen gaf een fijne, aandachtige zaal. Behalve vele mooie inzichten, zoals het feit dat het Nederlands een van de weinige talen is waarbij je tot het einde van een zin kunt wachten met het plaatsen van de negatie, is vooral haar diepe liefde voor Homerus bijgebleven.

 

 

Op foto 2 staan de winnaars van de vertaalwedstrijd.

 

clear