Toneel is een uniek en jaarlijks terugkerend evenement op het Murmellius. Al meer dan 23 jaar wordt de regie verzorgd door Robert Grijsen. De laatste jaren neemt Jan van Zelm de muziek en zang voor zijn rekening. Dit schooljaar zullen de voorstellingen plaatsvinden op 20, 21 22 maart 2019.

Alle leerlingen uit klas 1 t/m 6 kunnen aan toneel meedoen, alle docenten overigens ook. Om mee te mogen doen, moet er wel eerst auditie worden gedaan.

 

De auditie

Tijdens de auditie worden er expressie-oefeningen gedaan met de hele groep en moet je ook individueel iets laten zien, zoals doen of je rozen verkoopt of de presentator van een televisieshow bent.

 

‘Toneelles’

Als je dan ‘door’ bent,  krijg je iedere week ‘toneelles’. Hier leer je je stem goed te gebruiken, duidelijk te articuleren, en in een goede houding te staan. Maar ook doe je leuke groepsopdrachten. Je gaat allerlei dingen uitbeelden, variërend van een kauwgompje tot de tegenstelling tussen licht en donker. Verder krijg je de kans om je zangkunsten te tonen.

 

De weg naar de voorstellingen

Na de herfstvakantie wordt bekend gemaakt welk stuk er zal worden gespeeld. Iedereen moet dan stukjes van een rol spelen en op basis daarvan wordt de rolverdeling gemaakt. Daarna wordt het flink repeteren, iedere woensdagmiddag en later ook hele zaterdagen, waarbij iedereen geacht wordt een gezonde bijdrage voor de lunch mee te nemen. ;)

Niet alleen de spelers werken hard, maar ook achter de schermen wordt hard gewerkt; door de ‘kledingmoeders’ die iedereen in een kostuum steken, de decorbouwers, de schminkers, de mensen van het licht en geluid… noem maar op! Er komt heel wat bij kijken. Wij kunnen je verzekeren dat dit proces, hoe zo’n toneelproductie tot stand komt, erg bijzonder is om mee te maken.

 

Stukken die gespeeld zijn op het Murmellius

Er zijn door de jaren heen al veel verschillende stukken gespeeld, bijvoorbeeld: ‘de Ingebeelde Zieke van Molière’, ‘Scheherazade, verhalen uit 1001 nacht’,  ‘De Odyssee’, ‘Het meisje in het midden’, `Tijl Uilenspiegel’ en in het afgelopen schooljaar de klassieker ‘Midzomernachtdroom.’

 

Na de voorstellingen

Als de voorstellingen voorbij zijn, vallen alle spelers in een ‘zwart gat’. Want de laatste maand wordt de groep altijd heel close en ben je veel bezig met de voorstellingen. Gelukkig is er nog een reünie, waarbij de groep elkaar weer treft en de dvd van de productie bekijkt.

 

Waarom meedoen aan toneel?

Iedereen die ooit heeft meegedaan aan toneel, heeft dit ervaren als ontzettend leuk. De repetities zijn altijd hartstikke gezellig en je leert een hoop nieuwe mensen kennen.  Ook is het erg goed voor je zelfvertrouwen. Verder horen wij vaak dat mensen het leuk vinden om even helemaal niet met school  bezig te zijn, maar zich bij toneel geheel te kunnen uitleven en iemand te spelen die je niet bent maar eigenlijk toch ook weer wel.

Kortom: auditie doen voor toneel is zeker de moeite waard en als je zelf  niet mee wilt doen,  moet je toch zeker wel bij één van de voorstellingen zijn! 

 

Toneelproducenten Murmellius gymnasium

clear