Trojan Wars

Maandag 11 oktober is klas 4 naar de theaterbelevenis Trojan Wars gegaan, een moderne versie van een eeuwenoude oorlog. In een groots opgezette voorstelling vol visueel spektakel, Griekse mythologie, extase en avontuur speelde een topcast met een grote groep jonge acteurs meer dan honderd personages. 

De reactie van de leerlingen Jacey Zhang en Sepp Spannenburg:
Afgelopen maandag was in de Vest de voorstelling Trojan Wars te zien. Dit was een moderne bewerking van Ilias, het beroemde werk van Homerus. Wij waren gelukkig genoeg om deze bij te wonen. 

Deze voorstelling, door het Nationale Theater en HNTjong gespeeld, was opgedeeld in drie stukken waarin we het leven van de befaamde Achilles volgden. Het duurde intotaal vijf uur met pauzes waarin lekker eten werd geserveerd. 

De acteurs namen je mee op een energieke  manier met kostuums die het concept van gendernormen doorbreken. De emoties liepen hoog op naarmate het toneelstuk vorderde. wij hebben erg genoten van het toneelstuk en bevelen hem ook zeker aan.

 Van de beroemde helden en heldinnen uit het klassieke Griekenland tot machteloze goden en verloren kindsoldaten. In deze razende oorlogsmachine kwamen de emoties als een golf over je heen in een filmische ervaring met een draaiend toneelbeeld vol verrassingen.

Voor aanvang en tussen de afleveringen door waren er acts, muziek en vegetarisch food.  Het theater was één groot festivalterrein, waarin onze leerlingen enthousiast meededen met de cast. 

De moeder aller oorlogen 
Trojan  Wars  is geïnspireerd op het oudste oorlogsverhaal uit de geschiedenis:  De Ilias  van Homerus,  over de tien jaar durende oorlog tussen de Grieken en de Trojanen. Het Nationale Theater  maakt van deze moeder aller oorlogen een nieuwe, rauwe versie, waarin bekende vrouwelijke personages een stem en een eigen verhaal krijgen. 
 
1. “Happy Party” 
Een massale happy party  tussen de Grieken en Trojanen loopt ordinair uit de hand.  Een flirt tussen de Griekse Helena en de Trojaan Paris  begint  onschuldig,  maar  ontpopt zich  snel  tot een  vies  politiek spel.  De beroemde goden  roddelen en manipuleren, maar doen ondertussen wat  goden altijd doen. Niks.  
 
2. Slagveld bij Troje 
De Grieken varen naar Troje om Helena terug te halen.  Op het slagveld wordt er geleden en gesneuveld in een hopeloze,  eindeloze strijd. De voortrazende gekte van de oorlog  schaadt  steeds meer mensen. Geen enkel moreel anker blijft overeind. Helden,  soldaten, vrouwen,  kinderen;  niemand blijft gespaard.  
 
3. Onderwereld 
Na de dood rest de onderwereld, waar zielen eindeloos dwalen en levenden hun geliefden proberen terug te vinden. De rekening van wraak en woede is vereffend. Het verhaal van de verliezers verdwijnt. De overwinnaar is degene die de geschiedenis schrijft. Overleven heeft een prijs. Altijd.
Media
  • Trojan Wars1