Freezing Physics

Woensdag 25 november hebben studenten van de universiteit Leiden bij ons op school een aantal Freezing Physics shows gegeven voor de 3e klassen, waarbij verschillende proeven met vloeibaar stikstof centraal staan.

Met de show hopen we als natuurkundesectie een bewondering voor de natuurwetenschappen op te wekken bij de leerlingen. Daarnaast willen we met het aanbieden van deze proeven ook een intuïtie voor wetenschap en de wetenschappelijke methode creëren bij leerlingen. De show is elk jaar opnieuw indrukwekkend en interessant omdat de proeven spectaculair te noemen zijn.
De show is op te delen in verschillende delen:
Kou Tijdens de show worden er meerdere proeven met vloeibaar stikstof gedaan, maar wat niet iedereen beseft is dat vloeibaar stikstof belachelijk koud is. Het is maar liefst 196 graden onder nul! Toch is het relatief veilig om mee te werken.
Extreme volumeverandering: De extreem lage temperatuur is niet het enige interessante aan vloeibaar stikstof, bij verdamping zet het maar liefst 750 keer uit!
Magnetisme en supergeleiding
Elektriciteit en magnetisme zijn waarschijnlijk de meest gevreesde onderwerpen voor iedere middelbare scholier. Met een proef wordt getoond dat elektriciteit en magnetisme met elkaar te maken hebben. Vervolgens voeren wij een soortgelijke proef uit met een supergeleider waarin de weerstand nul is, dit heeft verrassende gevolgen!
Materiaaleigenschappen bij extreme kou
Aan het einde van een show over vloeibare stikstof met moeilijke natuurkunde is er natuurlijk niets leuker dan willekeurige dingen in de stikstof te doen, zoals bv. een banaan, prei of een rubber elastiekje. Maar als natuurkundige kan je natuurlijk niet zomaar wat doen, je moet wel goed observeren wat er gebeurt.
IJskoude verrassing
Na zo'n natuurkundeshow is er niets leuker dan een ijskoude traktatie - een perenijsje, welke bereid is met vloeibare stikstof!
Media
  • Freezing Physics