Cursusaanbod voor ouders en belangstellenden

(1) Latijn voor ouders

Traditiegetrouw biedt het Murmellius Gymnasium in 2022-2023 een cursus Latijn voor ouders aan. Voor deze eerste kennismaking met de Latijnse taal gebruiken we dezelfde methode als in de onderbouw. In wekelijkse bijeenkomsten werken we aan de grammatica, woordenschat en vertaalvaardigheid, en terloops leert u ook veel over de Romeinse cultuur en geschiedenis. Houd rekening met drie à vier uur huiswerk ter voorbereiding op de lessen. De cursus wordt verzorgd door docenten van het Murmellius.
Tijd:                      dinsdagavond,  19:30-21:15 (met een korte pauze)
Periode:              25 oktober – 18 april (behalve in de vakanties)
Kosten:                EUR 180,- (excl. de lesmethode)

In het verlengde van de cursus, na de meivakantie, geven we voor de liefhebber ook nog twee of drie lessen over het Grieks. Hieraan zijn geen kosten verbonden en u hoeft geen lesmethode aan te schaffen. Bij voldoende belangstelling zullen we in 2023-2024 een vervolgcursus Latijn aanbieden, waarin u uw kennis uit het eerste jaar kunt uitbreiden.

(2) Een kennismaking met de literatuur van de oudheid

Om van de literatuur van de oudheid te genieten heb je helemaal geen Grieks of Latijn nodig: elk jaar verschijnen er prachtige, eigentijdse Nederlandse vertalingen van bekende én onbekende Griekse en Romeinse meesterwerken. Deze cursus biedt een kennismaking met onder meer de Ilias en de Odyssee, de poëzie van Sappho, de tragedies van Sophokles en de filosofie van Plato, de Metamorfosen van Ovidius, de sensationele keizerslevens van Suetonius en de spirituele autobiografie van de Noord-Afrikaanse bisschop Augustinus. We bespreken deze werken uitsluitend aan de hand van vertaalde fragmenten. De colleges bieden historische, mythologische en literaire achtergronden; bovendien kijken we naar de invloed die deze teksten op de Europese kunst en cultuur uit latere tijden heeft gehad. De cursus wordt verzorgd door dr C.L. Caspers, docent Grieks, Latijn en kunstgeschiedenis aan het Murmellius Gymnasium.

Tijd:                      donderdagavond, 19:30-21:15 (met een korte pauze)
Periode:              12, 19, 26 januari en 9 februari (vier bijeenkomsten)
Kosten:                EUR 120,- (incl. materiaal)

Uw belangstelling voor deelname aan één of beide van deze cursussen kunt u kenbaar maken door een mail te sturen aan cas@murmellius.nl, uiterlijk 7 oktober. Na sluiting van de inschrijving ontvangt u dan een bevestiging + betaalinstructie.

Media
  • Sappho_fresco