Deficiënties en examentraining

Certificaten halen
Het kan vóórkomen dat je er in klas 6 achter komt dat je iets wilt studeren waarvoor je niet het juiste pakket hebt. Dat is vervelend, maar geen ramp. Je kunt dan (als je 18 bent) bij de VAVO lessen volgen in dat vak (of die vakken) en aan het eind van het jaar daarin examen doen. De certificaten worden dan aan je diploma toegevoegd en daarmee ben je alsnog toelaatbaar. Het kost je een jaar, maar de VAVO is volwassenenonderwijs, dus je hebt veel vrijheid en ruimte om naast het leren nog andere dingen te doen.
Link VAVO 

Als het specifiek gaat om één of meerdere exacte vakken, dan kun je ook gebruik maken van Wismon. Je krijgt les in Amsterdam, Utrecht of online en sluit af met een examen. Cursussen starten in januari, juni en september. Hetzelfde principe hebben ze bij het Boswell-Bèta instituut: ook zij bieden verschillende exacte vakken aan. Zij geven alleen in Utrecht les.
Link Wismon 
Link Boswell-Bèta


Is het alleen Wiskunde waar je niet voldoet aan de toelatingseis? Dan kun je terecht bij de UvA, bij het Korteweg-De Vries Instituut voor Wiskunde (prachtig!). Zij hebben winter- en zomercursussen en brengen je snel op het gewenste niveau.
Link Korteweg-De Vries Instituut voor Wiskunde 

Examentraining
Om je goed voor te bereiden op je examen bieden verschillende instanties een training aan. Je kunt dat als een soort stoomcursus zien, waarin wordt samengevat en je wordt geholpen met onderdelen die je nog lastig vindt. Hieronder vind je de bekendste, maar er zijn er meer.
- Stichting studiebegeleiding Leiden 
- Erasmus examentraining
- Luzac examentraining
- Lyceo
- Eindsprint